SIA-FRUITCORP Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

2473 Vál, Széchenyi u. 5.   siafruitcorp@gmail.com   +36 (70) 323-49-68

SIA-Fruitcorp – a bodza szaporításáért!

A bodza gyógyhatása már régóta ismert, felhasználása szerteágazó és széleskörű. A nemes bodza ültetvényi szintű termesztése sem újkeletű tevékenység – évre év növekszik a telepített területek nagysága.

szaporitoanyagszaporitoanyagVírusmentes szaporítóanyagot csak ellenőrzött körülmények között, laboratóriumban lehet előállítani – márpedig egy igazi stabil minőségű, haszonnal kecsegtető mintaültetvény esetében ez az egyik legfontosabb tényező.

A merisztémaszaporítás a biotecnológia fejlődésével kialakult szaporítási mód; a laboratóriumi körülmények között, karanténban nevelkedő alanyból levett leveleket 0,5-1 centiméteres nagyságú darabokra aprítják, majd ezeket a levéldarabokat speciális gyökereztető anyaggal kezelt, úgynevezett agar táptalajra helyezik. Innentől a természetre bíznak mindent a szakemberek: a számtalan levéldarabka gyökeret növeszt – a folyamat körülbelül két hetet vesz igénybe, ennek nyomán a sarjakból életképes, garantáltan vírusmentes palánta nevelhető.

A szabadgyökerű csemeték esetén az őszi és tavaszi telepítés is javasolt, a SIA-Fruitcorp inkább az őszi ültetést favorizálja – tapasztalataink szerint ebben az időszakban jobb eredési arány várható.

A jelenleg legkorszerűbbnek számító törzses szaporítóanyag esetében az úgynevezett merisztémából történik a szaporítás, ami azt jelenti, hogy a növény egy rügyből indul, ezért a törzsnevelése egyszerűbb. Növendékünk így egy év alatt eléri a kívánt törzsmagasságot, tőátmérője 20-30 mm közötti lesz, ugyanakkor a gyökértömeg akár ötszöröse is lehet a konténeresének, így garantálva az optimális egyedfejlődést. Telepítés után a törzsnevelésre nem kell költséget és energiát fordítani, növekedésüteme is gyorsabb, ráadásul az ültetvény gyommentesen tartása is egyszerűbb.

Végül, de közel sem utolsósorban meg kell említeni még egy tényezőt: mint minden növény esetében, a bodzánál is létfontosságú a szaporítóanyag minősége. Az itthon leginkább elterjedt Haschberg alany vírusmentes anyanövényével a Megér-TÉSZ Szövetkezet és a SIA- Fruitcorp Kft. rendelkezik. A faiskola így a legkiválóbb minőségű, országos viszonylatban is egyedülállóként vírusmentes szaporítóanyagot állítja elő – egy éves törzses alanyok minden ősszel, október-november hónapjában átvehetők a Válon működő faiskolában!

 


Garantáltan kiemelkedő minőségű bodzaültetvényt telepítene? Keressen minket az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

Somfai András: +36 (70) 323-49-68
Szendi Iván: +36 (20) 978-00-38
e-mail: siafruitcorp@gmail.com

© 2018 – 2024. SIA-FRUITCORP Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

© 2018 – 2024. SIA-FRUITCORP